Referat: Studiebesök hos Aimpoint

Vi kom 36 nyfikna medlemmar till Jägershillgatan i Malmö och fick en storartad upplevelse.

Vi välkomnades av Peter von Möller, Area Sales Director vid företaget, som började berätta historien om Aimpoint från uppstart till nuläge.

Aimpoint är den erkända globala ledaren och upphovsmannen till tekniken för rödpunktssikten. Det hela började 1974, då en svensk sportskytt och jägare försökte förbättra sin träffsäkerhet på rörliga mål.

Aimpoint grundades 1974 efter en uppfinning av John Arne Ingemund Ekstrand. Året 1975 lanserades det första siktet; Aimpoint Electronic med ekonomisk hjälp av entreprenören Gunnar Sandberg.

Aimpoint AB omsatte 2021 en dryg miljard kronor och hade en vinstmarginal på ca 23 procent.

Ägaren, Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag med visionen att genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag bidra till tillväxt och samhällsnytta.

Upprepade tester har visat att rödpunkten är det riktmedel som snabbast hittar det rörliga målet och ger en ökad träffsäkerhet. Med rödpunktssiktet kan fokus bibehållas på målet, hela bilden kan ses eftersom båda ögonen kan hållas öppna under skjutningen.

Kundsegmenten är jägare, sportskyttar, polis och militär. Företaget verkar på en global marknad.

Vid en rundvandring i lokalerna fick vi se tillverkning av rödpunktsikten som sker på ett hantverksmässig sätt i en klinisk miljö.

Under studiebesöket fick vi av Ola Nordström en demonstration från Gaim som har en skyttesimulator med VR-glasögon (på svenska virtuell verklighet). Bolaget är ett systerföretag till Aimpoint.

För att uppleva en virtuell verklighet sätts VR-glasögonen framför ögonen. Det ger en känsla av att befinna sig i en autentisk miljö. En gevärsatrapp följer djuret och kan tryckas av då skottläge ges. Vid en bra träff faller djuret och vid en dålig träff visas endast vart skottet tog.

Kvällen avslutades med en god måltid i en härlig matsalsmiljö.301013081_890480641932479_7589257361315962962_njpeg