Referat: Utbildningsjakt för nya jägare

Referat från utbildningsjakten.

 Den 15/10 arrangerade, för andra året i följd, Nv skånes jaktkrets en utbildningsjakt i trakterna av Glumslöv/Kvistofta.

Precis som förra året var det hare som gällde och jakten var i första hand tänkt som en chans, för nyblivna jägare och jägare som inte har möjlighet till egen jakt, att få delta ”på riktigt”.

Vädrets makter var inte riktigt på vår sida den här dagen men det märktes inte på deltagarna, det var idel glada miner och positiva tongångar mellan dreven och skurarna. Dagen började med en kort samling för att sedan åka till de första fälten för dagen.

Hararna tryckte hårt i det dåliga vädret och jakten startade lite trögt, dock vid andra drevet kom ett tiotal harar på benen, tyvärr utanför skotthåll men ett positivt tecken på att det fanns gott om hare i markerna. Jaktledningen i form av Martin Östring lade om taktiken och jaktlyckan vände snabbt.

Vädret vände också så sakteliga och vid lunchtid och korvgrillningen tittade solen fram och temperaturen steg, både i magar och i luften. Eftermiddagens drev visade sig bli de bästa, ett antal harar fälldes i det halvhöga gräset.

Jaktledaren höll som avslutning på dagen en kurs i hur man passar en hare och lite tips på hur man tar tillvara köttet, varpå deltagarna fick praktisera sina nya kunskaper på varsin hare.

En blåsig och regnig dag som ändå blev till en fin jaktupplevelse tack vare en kompetent jaktledning och positiva deltagare.

Ps. Bilden är från liknande evenemang 2022 då vi hade något finare väder.